Vaihteet ja osasarjat

Uutuuksissa on tainnut hetken aikaa SRAM viedä ja Shimano vikistä, mutta olisikohan tässäkin vaihde vaihtumassa (pun 100% intended). Shimanolta tuli viime vuonna 12-vaihteinen XTR-sarja, mutta kai kaiken järjen mukaan myös XT päivittyy jonkun ajan kuluessa.

Itsellä on edessä vaihteiden päivittäminen vasta kymppipakasta, mutta mietityttää josko haalisi halvalla 11-vaihteisen XT:n, vielä halvemman SLX:n, odottelisi mahdollista 12-päivitystä vai hyppäiskö Eaglen siiville.

Eli palstan shimanosisäpiiriläinen voisi kertoa milloin XT päivittyy ja mitä se tullessaan maksaa.

Ja vastaan viel itselle että 12-vaihteisiin siirtyessä myös SunRacella olisi se kohtuullisen edullinen setti, aivan kauheasti ei vielä arvosteluja tosta löydy.

Ite vielä 10spd setteihin päätyn. Nyt kyllä kun viimeeks kattelin uutta roipetta, niin SRAMn NX kyllä hinnallaan hyvä vaihtoehto näyttäis olevan ZEE"setille". Ja kyllähän toi allblack puhuttelee kans kivasti. Varmasti ei oo huonokaan. Ainoa mikä jännittää on että mitenkä sitä tottuu uuteen vipuun, mutta kyllähän sitä tottuu.

Jos ei mullistavia uudistuksia löydy tässä lähiaikoina niin varmaan voisin kokeilla tota sunracen settiä. 12 vaihdetta, 11-50 pakka, menee Shimanon vapariin, halvempi ja kevyempi ku NX. Ja saa myös koko mustana pakettina ketjua lukuun ottamatta.

edit: Otan sen verran takas että kai tosta saisi joku oikea arvostelu tulla. Pakkahan tossa on kai ihan kuranttia kamaa, mutta en tiedä haluanko ottaa vaihtajan suhteen riskiä. Varmaan rahat paremmassa tallessa XT:ssä.

1 tykkäys

Tohon sram vs shimano hommaaan tässä osasarjatukarina hieman pohdintaa

Gx eaglea en omasta puolestani kauheasti suosittele ainakaan erikseen ostamaan, jos haluaa päivittää. Toimii uutena, säädettynä tosi hyvin, mutta ei mitkään fit and forget. Noi vaihteet on TODELLA tarkat säädöistä ja kaikista maailman tiloista. Ja ennenkaikkea vaihteet ei tahdo pysyä niissä säädöissään. Jonkin verran ajettuna välillä melkeen mahdoton saada vaihtamaan täydellisesti koko paikkaa ja olemaan raksuttamatta joillain vaihteilla. Jos GX eaglet ostaa, kannattaa samalla ostaa heti vaihtajankorvakkeen oikasutyökalu ja ylärissan etäisyystulkki. Harva uusikaan korvake on tarpeeks suora gx eaglelle.

Oon varma että noi kalliimmat eaglet on hyviä, eikä noin erityistarkkoja. Voisin ottaa. Myös Sramin 7speed XO1 kelpais, jos päättäis lopettaa ylämäkeen polkemisen. Periaatteessa GX eagle on hyvä sarja, mutta oikeena ajosarjana, ei kanna. Nx eaglesta ei kokemuksia, mutta näillä perustein en itse ole kovin innostunut. Nämä siis täysin omaa kokemusta monen gx eaglen kanssa. En tuomitse!!!

2 tykkäystä

Olis melkein ilmainen ja luulis riittävän moneen ajoon :thinking:

Pinkbiken hintalaskurista puuttui kokonaan ketju, no se on jonkun 10€, et joo.

Deore M6000 on samalla rangella ja 10 vaihteella jopa hieman halvempi. Bike-discountilla Deoren takavaihtaja, Deoren liipasin, Deoren uus 42t takapakka ja ketju maksoi noin 99€. Tosin itse pistäisin muutaman kympin lisää esim Saintin tai XT:n liipasimeen. Mutta jos hyvää budjettiratkaisua etsii, niin Deoren vaihdevivun kanssa tähän päästään. Sit 11-vaihteinen SLX upgrade kit onkin halvimmillaan jo 145€.

Tällä hetkellä kun noita hintoja tutkiskelin, niin toi Deoren takapakka oli tarjouksessa, eli M6000-voimansiirron osto voi jonkun ajan päästä olla kalliimpaa. Mutta toisaalta eräätkin ostamani jarrut ovat tuolla Bike-discountilla olleet samassa tarjouksessa jo päälle puoli vuotta, joten mahdollisuudet kuluttajan harhauttamiseenkin ovat olemassa, en tiedä. En käynyt edes muiden nettikauppojen hintoja tutkimassa, joten sekin voi vielä vaikuttaa.

Omaa kokemusta on sen verran, et toi 10-vaihteinen Deore M6000 sekä 11-vaihteinen SLX M7000 ovat pelittäneet hyvin ja säädöissä pysyneet. Kummassakaan tapauksessa vaihdevivut tosin eivät ole samaa sarjaa olleet, mutta itse vaihtajasta ei ole pahaa sanottavaa kummankaan kohdalla. Uusista Srameista, esim NX tai GX minulla ei ole kokemusta, mutta luotettavalta lähteeltä olen sen verran ymmärtänyt, että ei sellaisia kannata ehkä erikseen hankkia. Srameista minulla siis ei sanottavaa ole.

Toisaalta olisihan tuota Microshiftiä hauska kokeilla, ja miksei sitä 12-vaihteista Sunraceakin. Kaikkea uutta on kivaa kokeilla.

1 tykkäys

Joo oon kanssa kauan pärjännyt shimanon 1x10 xt/zee ja päässyt mielestäni todella halvalla kun katsoo mitä nuo nykyaikaisten gruppojen kulutusosat maksaa. Sramia päässyt kokeilemaan enkä löydä valittamista toiminnasta.

Oliskos toi XT M8000 semmonen tolkun ihmisen gruppo, jos haluaa minimoida speksailun ja saavuttaa hyvän suhdeluvun käytetty raha (€) / huvin määrä (kg)

Speksaisin vaihtajan, kasetin ja kammet slx:ää m7000, mutta vaihdevivun xt m8000. Ketjuiks kelpaa sram pc 1110 :smiley:

Ok, tulkitsenko oikein että shimanoissa parempi triggeri on parempi ja kulutusosiksi välttää huokeammat palat?

Käytännössä kammissa ja kasetissa ei oo toiminnan kannalta mitään eroa, ainoastaan paino. Slx vaihtajassa lienee pikkasen kevyempi jousi, mutta muuten identtinen. Slx vs Xt vaihdevipu on sit eri juttu, XT antaa vaihtaa useamman vaihteen kerralla alaspäin, slx vaan yhen. M9000 XTR on taas identtinen XT:n kanssa, lukuunottamatta “parempia” materiaaleja, eli siinä on vipu tehty hiilikuidusta kun XT:ssä se on alumiinia. Ketjuja kuluu kahdet talvessa kun ajelee työmatkaa, hinta ei oo merkittävä kulumisen vähentäjä tässä kohtaa joten toi sramin kympin ketju on pop.

Edit, slx vaihtajassa ei oo mahdollista säätää clutchia ilman että sen kuoren ottaa pois, xt:ssä on tulppa jonka alta löytyy ruuvi josta clutchia voi säätää. Tosin toi kyllä pitää säätönsä senverran hyvin että ei niihin juurikaan oo tarvinnu koskea.

1 tykkäys

Vaikks monta zeetä omistankin niin en oo koskaa kiristän/huoltan clutchia. Miten se tehää?

Siinä kytkimen vivun kohdalla on muovikoppa kolmella ruuvilla kiinni. Ruuvit auki ja siinä näkyy kytkin. Kytkintä sit kannattaa kiristää sillon, kun se on on-asennossa, muuten voi kiristys mennä liian tiukaksi, jolloin kytkintä ei saa välttämättä väännettyä enää on-asentoon.


Googlen kuvahaulla kuva XT-vaihtajasta, mut samanlainen systeemi Zeenkin sisällä on. Eli tosta friction spring adjusteriksi merkitystä pultista voi kytkimen tiukkuutta kiristää tai löysätä.

Kaikkiaan ehkä joku viiden minuutin homma.

1 tykkäys

M8000:seen minäkin lopulta päädyin, kun CNC:llä oli aika huokea pakka ja muut palat myös jostain alennuksista raavittu. Ajokokemusta vielä 0, mutta ihan hypisteltynäkin XT:n vipu melkoinen verrattuna aiempiin halvempiin.

1 tykkäys

https://bikerumor.com/2019/03/14/shimano-speeds-up-xtr-delivery-w-non-series-m900-crank-groups-available-now/

Vastaan itselleni koko topsun aloittaneeseen kysymykseen että 12-vaihteiset SLX:t ja XT:t tulee kauppoihin kesällä. Tarttis xtr:n tapaan tuommosen microspline-vaparin, joten ei ole ihan heti menossa ostoskoriin.

Tätä olin tulossa. Mut eiks microspline-driverin päivitä myös DT:n napaan? Shimanon navalla en alkais kasaamaan uutta kiekkoa mutta noita DT:n valmiskiekkoja pyörii käytettynä ja alennusmyynneissä yhtenään

Joo, DT on tosiaan vaihtoehto. Olisi uskomatonta jos ei muut valmistajat vuoden sisään saa Shimanolta lupaa alkaa tuoda omiaan kauppoihin. Hopehan sen olla pitäis.

Mikä homma ku 2kk sisää toinen vaihdevaijeri poikki??
10spd, Zee vaihtaja, saint vipu, 36t pakka…