† RIP! 4130ranch☢factory☢racing MEGA †


9 tykkäystä

Jään hiessä seuraamaan ketjua, vaikuttaa kovalta jo nyt :muscle:

Kaikki varmaan muistaa tapauksen MTB 666 BIKE CHECK: Kiitos MEGA 2019-2020 R.I.P - #15 by Myltsi

Olin juuri toipunut edellisestä projektista ja hyvinvointi oli yhä veitsenterällä, kun törmättiin kauniina kesäpäivänä Meri-Teijossa @Myltsi n kanssa, joka tuli parkkiksella tuomaan pakun perästä mällätyn Megan peräkolmiota, joka oli selvinnyt kolarista ehjänä, ja kyseli kiinnostaisiko ottaa se rakennustarpeiksi.

Meikä poika: nonniih


Kävin vielä Turun pajalta hakemassa ikkunasomisteen virkaa toimittaneen etukolmion, jotta saisin mitattua nivelpisteiden paikat, ja sitten vaan nettiin imuroimaan fusion 360, nopee vilkaisu cobra äijän youtubeen että mites tätä ajetaan ja selvittelemään millainen savotta epäkeskon päänivelen kiinnityksen rakentelusta oikein syntyy. Ehdin jo stressata että nyt joutuu kehittelemään jotain oikeasti sivistynyttä, mutta nopea ruma skissi keskiön seutuvilta osoitti että päänivelen tueksi riittää ihan kohtuu yleinen 40x40 mm neliöputki ja siihen sorvilla mittaan veistelty holkki akselille. Palataan tähän vielä myöhemmin.

Tässä kun on ollut hissimäkibeaterin speksailu työn alla hiljakseen, niin alusta asti oli selvää, että homman nimi on tämmöinen jokkis mini-dh, tai nykyäänhän on tää downduro myös, miksi tuommoista nyt tahtoo nimittää. Joustomatkaa laitetaan taakse stokki 160 mm ja eteen 180 mm. Vannekokona säilyy edessä 27.5" mut taakse tulee 26". Syytä tuskin tarvii tällä palstalla avata mitenkään :cowboy_hat_face:

Geometria oli oikeastaan stokkina ihan hyvä, joten en ajatellut tehdä mitään suurempia muutoksia siihen, koska takavannekoon ja keulan ac:n muutoksella reach lyhenee ja keulakulma loivenee ihan mäkikelpoisiin lukemiin. Osavalinnoista vaikka lisää jäljempänä. Olin jo vakuuttunut päätöksestäni mutta eilen pääkolmion sovitteita aloitellessani kolautin jigissä keulakulmaa vielä ihan aavistuksen loivemmaksi. En osaa perustella sen enempää, oli vain vähän samanlainen fiilis kuin jotain käytettyä ostellessa kun kotiin esineen/asian kiikuttamisen jälkeen haluaa ainakin jonkin tarran läiskäistä päälle tai jotain semmoista että se tuntuu heti omalta. Laitetaan jotain taulukkoa sitten näkösälle kunhan homma etenee.

Runkomateriaaleiksi valikoitui tietenkin 4130 cromoteräs putkien osalta ja s355 rakenneteräs linkuston nivelpisteiksi ja niiden tuentaan. Putket on suoraa 0,9 mm tavaraa Ceewaylta, paitsi emäputki on True Temperin 44 mm tölkki vahvikerenkaineen. Halkaisijoiksi valikoitui 38 mm viistoputkeen ja 35 mm kaikkialle muualle. Satulaputken päähän tulee vielä Paragonin mittaan sorvattu sovitemuhvi jolla vältetään toivottavasti kahden ensimmäisen projektin ongelmat satulatolpan mahtumisesta, kun satulaputkeen tulevat liitokset lähtivät vetämään jäähtyessään. Iskarin ja rocker-nivelen tuet piirsin cadilla ja leikkautin 4 mm s355:stä Antti Kongalla. Näihin tulevat akseliholkit ja päänivelen tuki ovat ihan pitkää tavaraa s355 jota hain yhdeltä metallipajalta hukkapätkälaatikosta sahan alta. Tehtiin 5 e käteiskaupat ja olin tosi kiitollinen että taskussa oli sopivan kokoinen seteli eikä ruvettu tinkaamaan jostain vähimmäislaskutusmääristä.

Jatkuu piakkoin. Ekat lastut sorvilla on jo otettu ja putkien sovitteita päästy ajamaan. Kun kuulet äänen :sparkles: plim :sparkles: on aika kääntää sivua

13 tykkäystä

Nonniiiih

Eipä vähä upeeta

Huh & huh!

nonniih

kova langa

1 tykkäys

Tosiaan noista nivelpisteistä lupasin palailla jäljempänä. Ne tuli nyt askarreltua ihan umpitavarasta vaikka valssattu putki olisi ollut ehkä ideaalimpi valinta. Kiitos veijjo nukeproofin älykkyyden, kaikki laakerit on laitettu takahaarukkaan ja vipuniveleen, joten lähtökohtaisesti melko huonoja sorvaustaitoja ei onneksi tarvinnut liikaa ruveta haastamaan, vaan riitti kun sai jotenkin akselipultit ja iskarin runkoon kiinni. Tangosta läpi poralla, sisähalkaisijan sorvaus mittaan, ulkopuolelle keskelle pienet huojennukset ja päihin olakkeet että kohdistaminen ja paikalleen juottaminen vähän helpottuisi. Pääpiirteittäin aika yksinkertaista mutta muutama harjoituskappale kutakin lajia tuli tehtyä.

Takahaarukan kiinnityksestä koitui ihan jonkin verran päänraapimista. Veijjo nukeproofin armosta päänivelen kiinnitys piti tehdä epäkeskona ja satulaputki piti saada jollain lailla takahaarukan sillan tieltä jousituksen pohjatessa. Fusionin kanssa olen ihan vasta-alkaja joten oli tyytyminen lähinnä silmämääräiseen arvailuun ja edellisen pääkolmion mukailuun. Tutkiskelin kotvan aikaa eri valmistajien valmiita toteutuksia ja päädyin lopulta lainaamaan Nicolailta idean satulaputken laittamisesta offsettiin, jolloin sekä takahaarukan että vipunivelen väliin jää riittävästi tilaa ja samalla saadaan keskiön päälle paikka tämmöiselle laatikkomaiselle nivelholkin tukipöntölle.

Semmoiset hauenpäät tai telkänpöntöt siihen sitten

Lopuksi juotin kannen kiinni, sipaisin terävän ei-vetopuolen särmän nilkkaa raapimasta vähän tasaisemmaksi, juotin peitelevyn paikalleen ja siistin pinnat jyrsimellä


#AREYOUMACHINED ja silleen

Näiden kanssa vierähti useampi ilta. Helpotus oli melkoinen kun kaikki sovitteet oli tehty ja pääsi ripustamaan takahaarukan paikalleen ekaa kertaa. Kaikki näytti sopivan paikalleen tai ainakin olevan työstettävissä sopimaan. Sovitteiden istuvuus nyt on vielä mitä on, mitään nivelpisteitä ei ole jigattu, laserleikatut vipunivelen ja iskarin tuet pitää sahata mittaan jne jne, mutta vaikuttaisi että suurin työ alkaa olla takana, surat päälle

16 tykkäystä

voooi perkele

Upea laitos jo tässä vaiheessa.

Tänään pääsi jigaamaan nivelpisteitä. Älykkäämpi olis viimeistellyt päänivelpöntön sovitteet vasta tän vaiheen jälkeen mutta ainakin ne jigaamisen myötä tulleet hienosäätötarpeet on siihen suuntaan että on vielä materiaalia jäljellä viilattavaksi. Tein nivelpisteiden offsetit/z kiinteiksi mutta x ja y pikkuisen säädettäviksi, jolloin pystyin kopioimaan nivelpisteiden sijainnit romurungosta vaivaamatta erityisemmin päätä niiden mittaamisella. Runko kiinni jigiin keskiöstä ja satulaputkesta, sit nivelpisteiden kiristys, mällätty runko ulos ja omat putket tilalle

2 tykkäystä

Viikonloppuna pääsi sytyttelee


Ekoja saumoja on nyt juotettu sillä ajatuksella, että ennen nivelpisteiden asennusta olis suurin osa juottamisesta aiheutuvasta lämpökuormasta ja sen myötä mahdollisesta kieroon vetämisestä saatu hallintaan. Tosin emäputken seutu ei mennyt ihan ykkösellä putkeen, joten se on nyt vähän vinksin vonksin, ja satuputkikin veti vinoon, jonka vois sanoa olevan eräänlainen teema näissä projekteissa. Mut nopeesti tarkastin mittapöydällä ettei keskilinjassa ei ole mitenkään tajuttomasti enempää heittoa kuin jossain run of the mill surlyssa tms. Ihan hyvä homma. Tosi paljon tuli taas opittua vaikka enemmän kantapään kautta mitä olis voinut toivoa, mut oon silti toiveikas että emäputken saa kondikseen tavalla tai toisella ja ihan vetopyörä tosta vielä saadaan

3 tykkäystä

Pääsin seuraamaan tämän työstämistä livenä tässä päivänä muutamana, ja, kyllä, kerrassaan varsin vaikuttavaa puuhastelua.

1 tykkäys

Ai että.ny rillataa

14 tykkäystä

Tänään pääsi maltsuun taluttelemaan! Oli aika karusti tuiskuttanu lunta ja jalanjäljet jatkui vielä alamäkeen a-linjalla mut kyllä sieltä jotain puuteripätkää löytyi ja alapöydille menevä linja auki sen verran että pääsi vähän ujosti ottamaan ilmaa

Seuraa horinaa spekseistä ja torisäädöistä

Keulakulma asettui lopulta 63,7 asteeseen staattisena mihin oon tosi tyytyväinen. Emäputki oli vetänyt juottaessa aika banaaniksi, mutta sain sitä joten kuten takaisin hallintaan liekillä oikaisemalla ja feissauksen jälkeen laakerit keskittyi lopulta aika nätisti lähelle piirrettyä keulakulmaa. Jigistä mitattuna tilanne oli huomattavasti pahempi hetkisen aikaa ennen korjausliikkeitä, joten kyllä oli helpotus saada homma takaisin mallilleen. Reachia tuli jotain 445 luokkaa, joka on tietty enduropyöräksi lyhyt, mut tähän käyttöön just hyvä näppärä ajettava tolla keulakulmalla, sen tekemällä front-centerillä ja 800 mm tangolla.

Joustoa stokki 160 takana, 180 edessä. Keulaksi löytyi lyhennetty boxxer löytyi ftorilta jonkun tyypin spessu kenevosta yli jääneenä, ja samalla hoitui ohjaamo ja etukiekko. Iskari käytetty hyllyssä seissyt vivid joka meni vähän hutiin kompressiotunen osalta mut ihan toimiva kaikki nupit auki. Iso osa muistakin osista on kaikenlaisia torisäätöjä, lähipiirivehkeilyjä yms: renkaat, kammet, jarrut, ohjuri, tolppa ja polkimet + kaikkea nippelsnappelia osalaarista. Kyllä oli tuuria apajilla kyttäillessä ei voi muuta sanoa! Tuo Hopen takakiekko oli yks niistä harvoista osista mitä joutui ostamaan uutena, mut winstanleysillä oli sentään ok alet joten jokkisbudjetissa pysyttiin.

Selvää oli että parkkibeaterista tulisi yksivaihteinen. Zingle speedillä tietty. Mut kuten tämmöisille kötöstyksille tuppaa käymään tosipaikan tullen, koko homma tikahtui omaan erinomaisuuteensa kun vaihteensiirtäjän poistamisen jälkeen b-säätö oli mennyt toimintakelvottomaksi: ylärissa ei kehrää tarpeeksi ketjua takarattaan ympärille ja ketju hyppää runtatessa. Voi olla kyl parts bin rattaan ja vaihdevitjan syy osaksi ja ehkä ylärissankin vois vaihtaa tuoreeseen. Pitää tsekkailla.

Sanotaanko että aikamoinen oppimiskokemus lähteä tosi niukoilla pohjatiedoilla ja taidoilla tämmöiseen hommaan ja nyt melkein kolmen kuukauden jälkeen pikkuisen väsyttää. Mut kun on siunattu atk:n puikoissa kovettuneella otsaluulla niin sitä kyllä kelpaa takoa seinään kunnes alkaa muistuttaa valmista :massage_woman:

Näkyy mäessä

13 tykkäystä

Ei hemmetti, tästä tuli vielä niin paljon siistimpi kuin aattelinkaan. Aivan huikea.

Sun pitäis kirjoittaa tästä joku Pinkbike-stoori.

2 tykkäystä

On kyllä upee!

1 tykkäys

AAAJEEE. Ei voi liikaa liekittää tätä!

1 tykkäys