Keulatopic

Joustokeulakeskustelu

Kaikki kysymykset ja vastaukset, pohdintaa, mikä joustomatka, paljonko painetta, mitä öljyä alajalkoihin, mikä keula mihin pyörään, jne!!

lyrikin upgreidaus rct3->rc2 ja soloair-> debonair. tajuuko tavan tallaaja mitään eroa vai onko tolla rc2 tarkemmalla nopeen kompression vaimennuksella jotain hyvää odoteltavissa? ja onko debonair mäntä niin smuutti että kivekset vaan viheltelee kun ajaa juurrakossa?

Debonair lisää negatiivisen kammion tilavuutta sen ilmaruodon sisäosan tilavuuden verran. Lisääntynyt tilavuus herkistää keulan liikettä. En ole ihan varma että onko nuo tiivisteetkin oikeesti kovasti liukkaammat kun ne vanhat vai onko herkkyyden lisääntyminen pelkkää negatiivisen kammion aikaansaannosta. Legenda kertoo ruotsalaisista jotka reijän soloair-ruotoon poraamalla herkistävät soloair-varustettua keulaa. Olen itse ajatellut kokeilla tuota mutta en ole saanut vielä aikaiseksi.

Toinen vaihtoehto sitten on luftkappe joka lisää ilmatilavuutta merkittävästi syömällä sitä positiivisen kammion puolelta.

Rct3 vs rc2 erosta en osaa sanoa yhtään mitään, rct3 nopea vaimennus on muokattavissa ainoastaan shimmejä vaihtamalla ja hitaan vaimennuksen säätö vaikuttaa vaan open-asennossa. Lienee mahdollista että jos sattuu olemaan sopivan painoinen ja sopivan räväkkä ajaja rct3 nopea valmennus voi olla jo tehdassäätöisenä kohdillaan.

ääh kun on taas raastavaa yrittää metskaa keulaa…

26 100-120 tai lyhennettävissä QR15/20 tapered, kiitos

Saako enää mistään sellasia karskeja ja anteeksipyytelemättömiä miksei vaikka teräskekejä missä on levarinkorvake, tyyliin pyöreet jalat ja sellanen vähän eteenpäin viettävä kruunu, niinkun tähän tapaan:

Mul oli joskus tällane on onen keula.

https://www.on-one.co.uk/i/q/FOOOCR26DO/on-one-cromo-26er-mtb-fork-disc-only

1 tykkäys

Nyt on lyrikkiin tehty ghettomodi ja muutenkin vuoden huolto. Vaihdoin öljyt myös chargeriin, tuo huolto-ohje käskee vaihtamaan muutaman liukupalan ja tiivisteen mutta niitä ei ollut. Tulihan sieltä jonkin verran tummempaa öljyä kun mitä sinne meni sisälle, mutta aika puhtaan oloista kyllä. Alajalkaöljyt onkin yleensä aika ruskeita. Pehmoselta tuntuu keula, mutta tosi paha sanoa vaikuttiko toi ghettomodi mihinkään, aina on tuntunu huollon jälkeen tosi herkältä.

Google Photos
Ghettomodi siis on tuohon ilmaruotoon porattu reikä ja ruuvin tiivistys teflonteipillä.

Mainittakoon että tuo ilmaruoto on päällystetty todella kovalla aineella, oli vaikea saada porausta tulille. Selvisin kun tein timanttiviilalla alun pinnoitteeseen.

3 tykkäystä

Jännää! Mitä ton reiän virka tarkalleen on?

1 tykkäys

Ilma pääsee kulkemaan negatiivisesta kammiosta myös ilmaruodon sisälle, eli sen kammion tilavuus kasvaa ruodon sisätilavuuden verran.

2 tykkäystä

Hetken tänään pääsin tuota keulaa testailemaan, kyllä se tuntuu hieman herkemmältä liikkeissään liikeradan alkupuolella. Pyörää pikkuhiljaa nostettaessa aiemmin selkeästi tuntunut porras on enää hyvin heikosti havaittavissa. Keskijouston tukeen en kyllä vielä osaa sanoa mitään, tarvii paljon isommat vauhdit ja bermit että voi sanoa parantuiko.

1 tykkäys

Olisko jollakulla myydä marsun keulaan venttiiliadapteria et sais ilmaa sisään? Kyseessä 2005 z1 fr2.

Tässä haaveillaan vielä, joten jos speksaisi keulaa niin lyrikhän se olisi kova mutta onko mitään järkevää syytä harkita pikeä? Todennäköisesti jousto olisi 150mm, mutta voi olla että pitenisi 160 milliin jos siltä tuntuisi. Lyrik on tukevampi, painavampi, kalliimpi, joten onko pikellä jotain muuta etua kuin vähän matalampi hinta ja pikkasen kevyempi? Ajokamat päällä painoa on alle 80kg, joten liekkö tuo pikekään paljoa alla väärään suuntaan joustaisi.

Tää on vähä arvailua, mutta veikkaisin RC piken ja RC lyrikin vaimennuksen shimmauksen olevan vähän erilaiset. Ainakin Lyrikissä chargeri on pidempi kuin pikessä. Voisin jotenkin veikata, että Lyrikissä on enempi nopeeta vaimennusta, mutta tiedä sitten. Rc2 kanssa ei niin väliä kun on kummankin sisäänpäinvaimennuksen säädöt.

150 ja 160mm käyttöön ottaisin Piken. En tiedä mitä extraa se Lyrikki tois!! Tällä hetkellä mulla onki Lyrikki 150 millisenä. Vanha paska kyllä, mutta voi nyt vähä vertailukohtana sanoa, että tuntuu niinku vaimennus ois vähän tukkonen noin lyhyellä joustolla. Tiedä sitte ja sinänsä nyt huono vertailukohta, ku ei oo ees sama vaimennus ku noissa ihan uusimmissa. Vanha chargeri vaan.

joo. Toivottavasti sattuis tuuria ja rahaa ostaa joku alkaen 2018 PIKE tuon hyvin palvelleen rct3 non boost lyrikin tilalle. Hyvä keula ollu kyllä. tosi monta kertaa purettu ja kasattu. Ja paljo keissailtu. Narisee, mutta hyvin toimii!! Bless

1 tykkäys

Mun pyörien ajotuntemuksen ymmärtäminen asetusten osalta on surkeaa. Muutat jotain ni et välttämättä huomaa eroa. Tai jos huomaat eron ni et osaa sanoa mistä johtuu. Kokemattomuutta ja liian vähä teroreettista ymmärrystä.
Huollettiin vast ikään keula ja lyhennettiin ilmaruotoa jne. Ihmettelin bike parkissa ku tuntuu niin jotenkin oudolta. Oli vaikeeta ajaa kuten ennen. Ryminät jotenkin jönnitteli, mut mutkat meni kivasti! Mut tän jopa ymmärsin että johtunee varmasti travelin muutoksesta 150mm-> 140mm.
Mut sit ku katoin videoata ajosta ni tajusin kunnolla, että iskari pohjas ihan harmittomissakin kohdissa ja oletan siis että ilmaa ihan liian vähä. :smiley:
Hitto että hävettää tämmönen kamojen väärin käyttö välillä :smiley: mut oppia ikä kaikki. Lisää ilmaa vaa.

Ja voikohan tarvita jopa vähä ekstra ilmaa (verrattuna aijempaan), ku tehtiin reikä ilmaruotoon?

joo se on yllättävän tarkkaa! Ja nyt tiiät, että jos alkaa hörppiin, niin keulassa voi olla vikaa tai ratti väärässä kohdassa.

Jos jousto muuttuu 2 senttiä, niin paineet pitää muuttaa aika dramaattisesti. Voi olla vaikka että 160mm joustolla on 90 psi ja kaks tokenia ja 140mm joustolla 110psi ja 3 tokenia tai tällasta.

Mulla ainaki lähtee ihan mihin sattuu, jos on vaikka pumpannu keulaa parkkiksella päin helvettiä ja vahingossa päästäny vaikka 10-20psi pois. Ei sillä pyörällä voi ees ajaa, ku se menee niin oudoksi.

Sitte voi olla myös, että ku keulaa on laskettu 2cm niin ohjaamoa haluaa sen 2 cm ylös, tuttuun paikkaan. Tää on tärkeetä. Ja toisaalta, jos haluaa koittaa ajaa tosi löysällä ja vaikka loppukovalla keulalla, voi koittaa nostaa ohjaamoa vielä lisää. Ja ku keula laskee, niin reachi kasvaa ja ku reachi kasvaa, niin saattaa kaivata lyhyempää stemmiäki tai sitte ei.

perhana !!!

1 tykkäys

Ensipostaus eli kysellääs tyhmiä näin jokseenkin mtb alottelijana. Eli pidemmän keulan laittaminen? Mitäs sudenkuoppia tässä onkaan. Toki vaikuttaa pyörän käyttäytymiseen mutta oikeastaan kiinnostaa enemmänkin foorumilaisten kokemukset alkuperäsesti sunniittelijan ajatteleman jousitusmatkan pidentämisestä ja miks ei myös lyhentämisestä.

https://bikegeo.muha.cc/ suosikkilaskuri näihin arvailuihin. Sopii myös sägitettyjen kulmien ällistelyyn

Kiitti, rupean ihmettelemään

Onko kokemuksia/ajatuksia Marsun Z2 keulasta? Pitäis hommata 140-150 mm 29 keula uutta projektia varten ja halpa hinta sekä tietty yksinkertaisuus houkuttelee. Aika hyviä arvosteluja saanut ja pitäisi olla riittävän jäykkä kovempaankin ajoon. Nykyisessä pyörässä DVO Diamond, joka on erittäin smooth mutta ehkä vähän turhan monimutkainen. Nykyisen keulan säätöihin en ole koskenut about vuoteen, joten yksinkertaisempi varmaan riittäisi itselle. Tietty joku Yari olisi varmaan ihan riittävän hyvä mutta ei ole tullut vastaan lyhyellä offsetilla.

E: näköjään Lyric/Pike Select keuloja saa Saksasta noin 100€ooh Marsua halvemmalla joten en tiedä kannattaako Marsu-kelkkaan hypätä.

Noissa Marzfoxeissa ei pitäis kyllä olla yhtään mitään vikaa. Muutamassa pyörässä testiajolla pomputellu ja tuntuu siltä miltä pitääkin, eli hyvältä.

Toi Z2 Rail -vaimennus vastaa mun mielestä enempi ehkä rokkarin Motioncontrollia, ku chargereita. Vaikka onkin “suljettu”, niin toiminta vastaa tollasta enempi karvalakkimallista rakotonta, tai jousitonta vaimenninta. Eli öljy ei pääse “joustamaan” vaan kaikki vaimennus tapahtuu shimmilevyjen väleistä puristumalla. Eli ehkä niin hyvää vaimennusta ei ole, kuin Lyrikissä ja Pikessä.