Projekti(t): Bullit, Stab Primo, Stormbringer, BigAir, Muirwoods, Oxbridge

Tervehdys.

Ajattelin jakaa iloa ja tuskaa muutaman pyörävanhuksen matkasta kohti uutta elämää.

Tässä ehkä vähiten työtä teettävä ykkösrunkoinen Bullit. Tämä on kasattu pari vuotta sitten minimibudjetilla ja tällä kävin kerran Kalpiksessa telomassa polveni. Sen jälkeen en ole mäessä käynyt, mutta nyt tuntuisi olevan ajointoa.

Renkaita vaihtaessa ja vaihtajaa korjatessa huomasin että iskarin korvake on päättänyt murtua. Toinen puoli on jo aiemmin hitsattu, nyt haarukka odottelee hitsausta.

Koska ajamaan pitäisi päästä, kaivelin varastosta toisen rungon:
+

Kyseessä siis Kona Stab Primo, ilmeisesti vuosimalllia 2000. Tässäkin oli pientä vikaa:

Seatstayn alapäät on murtuneet kummaltakin puolelta. Noita ei taida hitsaamalla saada korjattua? Uusi seatstay maksaisi vajaa kolmesataa, joten koitan saada tuon kuntoon.

Viimeisenä runkoehdokkaana hieman harvinaisempi tapaus:

Merida Stormbringer vuodelta 2001. Tämä runko on uusi, mutta takahaarukan laakeripesistä toinen on koneistettu soikeaksi joten tälläkään ei pääse vielä ajamaan.

Noista kolmesta rungosta koitan saada jonkun nyt kasaan, tarkoituksena päivittää geometriaa lähemmäs tätä päivää. Voimansiirto ja jarrut laitetaan myös kuntoon. Kunnollinen keula pitäisi hankkia ja samalla hankkia 1 asteen ohjainlaakeri keulakulmaa loiventamaan. Samoin epäkeskopuslat iskarille pitäisi hommata. 26/27.5" mulletti on kummitellut mielessä, vanhassa Stinkyssä oli Monster T ja 24/26" kiekot ja tykkäsin kyllä.

4 tykkäystä

Koitan näissä pysytellä osittain retrolinjalla, nyt etunapana pyörii vanha Hope.

Takakiekko on joku XC-version, toinen kiekko odottaa muutamaa pinnaa ja inspiraatiota. Siinäkin vintagenapa.

Melkosta aarretta kannettu tallista pihalle siinä!

:drooling_face: :drooling_face:

Kunnon, hyvää!
Muistanko mä ihan väärin, vai oliko jopa niin ett Big Un tuli ensin vain etunapana ja vähän myöhemmin sit myös taakse? Jotain hässäkkää siinä enivei oli, koska tommosia eriparicomboja oli enemmän kuin yksi silloin joskus.

Toisen romu on toisen aarre, vai miten se meni…

Noista ainoastaan Bullitti on ollut itsellä ajokuntoisena, muut rungot on kerääntyneet vuosien saatossa.

Eniten kiinnostaisi saada tuo Kona ajoon modernilla jousituksella ja vähän slackimpänä. Periaatteessa noissa kaikissa voisi käyttää samoja osia, vaikka Bullitin maks. keula olisikin 160mm :thinking:
Bullitissa on tosin jo Vivid 5.1 takana, joten sitä ei tarvisi heti päivittää, Pirkka-Boxxeri vaan on aika surkea. Tuon tilalle voisi jopa harkita yksikruunuista 160-180mm nykykeulaa.

Kiinnostaisi tuon Konan geometria, varsinkin kun tällä hetkellä sitä ei pääse ihan pikku näpöstelyllä mittaamaankaan. Eli jos joltain löytyy linkki, olisin huiman onnellinen.

Chainstayn pituuttahan tuossa voi säätää, suunnilleen välillä 44,5-46,5cm, eli sen osalta ollaan lähes kartalla. Keulakulma näyttää kuvissa olevan n.68 astetta vakiolla 170mm Monsterilla, sama kuin geometry chartin mukaan Bullitissa 160mm keulalla.

Keskiön korkeudesta ei ole vielä tietoa, Bullitin ilmoitettu on 34,3cm. Yllättävän lähellä nykypäivän 29" trailipyörää :smile:
Eli varaa olisi tiputtaakin, ilman että polkimet hakkaa jokaiseen kiveen. Varsinkin jos etukiekko on 27.5.

Eli;
-pitkä keula, n.200mm joustolla, 27.5" renkaalle
-27.5" etukiekko
-1 asteen headset
-epäkeskopuslat iskarille
-mahdollisesti jopa lyhyempi iskari (nyt 9,5x3")
Näillä eväillä pitäisi geometria lähestyä nykypäivää, edes hiukan. Tiedän että runko on älyttömän painava, mutta tuota ei tarvitse polkea kuin alamäkeen.

Kuulostaako aivan älyttömältä?

1 tykkäys

Google fu oli vähän ruosteessa, löytyihän sieltä jo -01 speksit:

Vailla parempaa tietoa oletan että geometria on lähes sama. Tuossa on jo 190mm Shiver, eli ainakin keskiön puolesta on varaa tiputtaa aika rajusti.

Edit: löytyi -00 esite, keulakulma hieman jyrkempi koska 170 Monster:

Pahoittelut kehnosta laadusta, parempaa en löytänyt.

Lisää edittiä; Konassa on keskiö 37,5cm korkeudella, ristus! Tuosta on varaa pudottaa aivan älyttömästi.

1 tykkäys

Mikähän takanapa tälläiseen konkeliin olisi passeli? Konassa dropouteihin mahtuu 12mm akseli, muihin “tavallinen” ohut. Vaihtoehtoja löytyy 9-15mm, e-thruta ja vaikka mitä. Saako paksulle akselille holkkeja joilla saman navan saa ohuempiakseliseen haarukkaan, vai pitääkö tehdä itse?

Edit: en tiedä mitä olin mitannut, 12mm on dropoutin reikä

Ei ainekaa nykyaikanen 15mm varmaa mee. Rriippuu navasta saako vaihettua kamat. Esim hopeihin varmaan saiskin. Vanhempiinkin siis.

Tänks. Mahtaako olla kuinka eroa kestossa akseleiden välillä? Luulisi että tälläisen karvan auki nelikymppisen hissuttelijan alla kestäisi ohuempikin akseli. Ajo ei ole mitään HC droppeja, nuorena poikanakin Kalpiksen Juusto oli isoin mitä uskalsi ajaa :pensive:

6-pulttinen jarrulevyn kiinnitys saisi olla, ja napa saisi olla suht kestävä. 135mm napaan ei vissiin yli 10 rattaan pakka mahdu?

Kyl noihin nykyisiin 135 mm napoihin menee useimpiin 11-pakka. Esim oma lemppari Hope pro 4, johon saa päätytulpat vaihtamalla eri akselistandardeja

1 tykkäys

Tuo Pro 4 olisi kyllä makea napa, mutta hinta on uutena kovin suolainen. Pitää kytätä käytettyä…

Hetkinen. Onkos tämä napa Ti Glide?

Kuvien perusteella tuo on ainoa Hopen napa joka on kaksivärinen. Tässä uusia napoja tutkailtuani alkaa tuntua siltä että kasaan tuohon jykevän takakiekon jollain retrokehällä.

Bullitin ja Stabin haarukat ovat edelleen hitsattavana joten aikaa on jäänyt interneetsin selaamiseen ja osien ihmettelyyn. Kona olisi vailla parempaa takaiskaria, onko X-Fusionin kepeistä mihinkään? Ajo olisi parkkihommia pääkopan rajoittaessa menoa huomattavasti. Moottoroidulla kaksipyöräisellä ajan höntsäcrossia joten molemmat renkaatkin saattavat välillä olla samaan aikaan ilmassa mutta Josh Benderistä jäädään todella kauas.

Ainakin se Hopen QR-akseli kesti mulla vanhassa pyörässä vaikka mitä, vaihdoin sen joskus Shimanon takanapaan alkuperäsen tilalle joka ei tuntunu ihan niin luottamusta herättävältä.

Nyt olisi Bullitin haarukka valmiina odottamassa työpaikan pöydällä. Huomenna pääsen sen hakemaan, koitan saada laitteen kasaan viikonlopuksi.

Konan seatstay on vieläkin ehjättävänä joten puran turhautumista etsimällä kaikkea joutavaa noihin vanhoihin Stabeihin liittyen. Löytyi vuoden 2000 Konan lineupin Technical Information-pumaska, josta selvisi että tuossa rungossahan on joustoa aivan kohtuuttomasti.

Eipä tuo haittaa, vaikka vähemmälläkin olisin pärjännyt. Geometrialaskureilla olen arponut kulmia, ainakin periaatteessa keulakulman saa järkeväksi pienellä vaivalla, muut speksit sitten asettuvat mihin asettuvat. Pitää vielä suorittaa tarkistusmittauksia kun rungon saa takaisin kasaan.

1 tykkäys

Meni sunnuntaille tämän kasaaminen. Nyt tuntuu että “toimii”.

Takajarru hieman laahaa, muuten ei ole isompia murheita. Koitan päästä viikolla ajamaan kunnolla.

6 tykkäystä

Tänään en ehtinyt ajamaan, joten piti ihmetellä Meridan runkoa. Takahaarukan laakerin koneistus on soikea, mutta ajattelin kokeilla miten se kestää.

Talvella voisi siirtää osia Bullitista tähän jos inspiraatiota riittää. Iskarin pituus on sama, joten se olisi valmiina. Tähän ei vaan taida sopia esim. Saintti keskiöksi, vasen puoli rungosta on niin typerästi muotoiltu että ulkopuolisilla laakerilla varustettu keskiö on ilmeisesti pois pelistä.

1 tykkäys

Eli vasen puoli näyttää tältä.

Kolmisen milliä jää tilaa keskiön kierteestä linkun laakeripesään, eli ahdasta on. Nyt pitäisi keksiä minkä keskiön tuohon hankkisi.

Perusnelikantti vaa!