Projekti: Olipa kerran eMTB standard - 1.8” kaulaputki ja konversio

PROLOGI

Tarinan päähenkilö, kutsutaan häntä nimellä BikerHERO oli ajoreissulla Madeiran punaisen pöllyävissä bermeissä luomupyörällä ja ihasteli vehreää maastoa. Loputon alamäki ja vauhti, joka vain kiihtyy - sai miehen unelmoimaan että olisipa kotimaassakin tälläistä. Tiukan ajopäivän jälkeen selaimeen kirjoittui osoite rczbikeshop. Tuleva kesä ja Suomen suht tasaisest maastot saivat unelmoimaan flow ajamisesta sähköpyörällä ja siihen on tehtävä päivitys. Trek Rail 7:aan oli kiinnitetty Rockkarin Domain, tuo halpis ZEB, joten RCZ tarjoama ZEB Ultimate eMTB 1.8” standard sai forkut kihelmöimään. Kuinka makeaa olisikaan päivittää keula ja päästä radalle kesäksi uudella keulalla. Vähäkään tietämättään Bikerhero ei vielä tiennyt mikä 1.8” standard loppujen lopuksi on…

CHAPTER 1 - KEULA SAAPUI

Keula tuli nopeasti postissa. Madeiralla tilauksen tehneenä BikerHERO oli vahingossa maksanut tuplaverot keulasta. RCZ asiakaspalvelu vastaili tähän, että he voivat kuitenkin palauttaa ylimääräisen veron kantispisteillä seuraavaa tilausta varten. BikerHERO ei tajunnut pyöräilyjumalien viestiä, että nyt olisi jo pitänyt painaa jarrukahvaa ja palauttaa tilaus ja tsekata kuvaus uudelleen sekä oman pyörän speksit. Näin ei kuitenkaan tapahtunut vaan keula saapui kotiosoitteeseen 180mm ilmaruodolla ja seuraavaksi tilaukseen lähti eräästä saksalaisesta liikkeestä 160mm ilmaruoto.

Uusi keula ja ilmaruoto kädessä päähenkilö käveli keulamentorin luokse. Keulamentori lupasi vaihtaa ilmaruodon, varmistaa paremmat rasvat kuin mitä tehtaalla laittavat sekä tehdä liukuputkelle rasvauksen, jotta keula toimisi liukkaasti. Päivää myöhemmin 160mm keula odotti vaihtamista uskolliseen ratsuun. Vähäänkään tietämättä tulevista haasteista päähenkilö unelmoi uuden keulan tuomasta ilosta, mutta totuus tulee paljastumaan hänellä hieman myöhemmin…

CHAPTER 2 - TOTUUS PALJASTUU

Vanhan keulan pyörästä purettuaan tarinan BikerHERO mittasi headtuben pituuden ja alkoi leikkaamaan sitä oikeaan mittaan. Pyöräilyjumalat olivat vihoissaan BikerHEROn välinpitämättömyydestä ja uskollinen puolivuosikymmentä palvellut putkileikkuri meni palasiksi leikkuun puolessa välissä. Uuden putkileikkurin BikerHERO lainasi kaveriltaan ja sai katkaistua headtuben 18,5cm jolloin jäisi vielä hyvin tilaa säätää stackiä.

Kun BikerHERO sitten irroitti crown racen vanhasta keulasta ja alkoi työntämään sitä uuteen keulaan, hänellä salamoi päässä. Miten ihmeessä tämä voi olla näin ahdas - eikai nyt sentään - ei voi olla totta! Onko kaulaputki sittenkin erikokoinen näissä keuloissa vaikka hänellä on eMTB ja oli ostanut eMTB standard keulan. Yhtä-äkkiä hän tajusi virheen ja mitä 1.8” kuvauksessa tarkoitti….standard ei ole vakiintunut standard. ZEB-keula ei mahdukkaan tähän pyörään, koska TREK RAIL 7 on 1.5” kaulaputkelle tarkoitettu runko. Voi pääsiäisen noidat, morkkis leimaantui päähenkilön mieleen. Olinpa tyhmä.

CHAPTER 3 - KUITTAILU

Morkkiksen pauloissa ja Internetin syövereihin uppoutunut BikerHero selasi keskustelupalstoja ja luki tarkemmin eMTB 1.8” standardista. Hän haki lohtua chäteistä - jossa 1.8” standardi teilattiin samantien markkinointikikkailuna. Muun muassa eräs sivuhenkilö naururepeili siihen, miten tämä uusi eMTB standard on perustelu markkinoille:

Lisäksi keulaexpertit vertailivat sitä, miten on tyhmää lähtee paksuntamaan kaulaputkea ylimääräisen tuen toivossa:

 • Prätkissähän ei ilmeisti ole kuin 1.5”, niin on vaan tukevampi laakeri ja enemmän seinämävahvuutta… tai suoraan kartiorullalaakeriin.
 • Halkaisijan lisäys ja silti käytetään pieniä kuulia….

CHAPTER 4 - UUSI TOIVO

Päähenkilö mietti kipeisesti mahdollisia seuraavia peliliikkeitä. Mitä tehdä keulalla ja onko sitä ylipäätänsä mahdollista saada asennettua pyörään. Mietinnän jälkeen vaihtoehdot olivat:

 1. Onnistuisiko pelkkien Domainin yläjalkojen vaihto ZEBiin?
 2. Voisiko ZEBiin koneistaa uuden kapeamman kauluputken?
 3. Onko olemassa laakeria 51.8mm ulkomitalla ja 45,72mm sisämitalla?
 4. Voisiko rungon laakerin kupin koneistaa 1.8” kaulaputkelle
 5. Onko olemassa konversiokuppia?
 6. Myy ZEB ja itke

Näistä vaihtoehdoista Bikerhero kartoitti seuraavat tiedot:

 • Domainin yläjalat voivat sopia ZEBiin, koska ainakin yksi henkilö on näin tehnyt:

 • Uutta kaulaputkea ei ole järkevä koneistaa, koska kruunu on jo alunperin leveä, johon uusi kaulaputki tulisi

 • Vanhaan kuppiin sopivaa ohkaista laakeria ei löytynyt 1.8” kaulaputkelle

 • TREK Rail7:ssa on ilmeisemmin jätetty sen verran paljon tilaa, että siihen voisi mahdolisesti koneistamalla avartaa uusi isompi laakeri ja esimerkiksi RAIL-pyörän kalliimissa versioissa käytetään 1.8” kaulaputkella olevaa keulaa. Mutta tämä konversio syö rungon takuun samantien.

 • Ilmeisesti moni on tehnyt samanvirheen kuin tarinan päähenkilö, ja näitä keulia on näkynyt mm. Fillatorin myyntipalstoilla.

 • Konversiokuppia ei ole markkinoilla olemassa, mutta sellaisen voisi itse teettää!

Joten seuraavaksi tarinan päähenkilö alkoi suunnittelemaan konversiokuppia pyörään yhdessä viisaampien sankarien kanssa

CHAPTER 5 - KUPPI

Kuppia saatiin kehiteltyä siihen pisteeseen, että tämän koneistaminen on käytännössä mahdollista. Insinööri Ilpo teki cad-työskentelyn hetkessä ja muutaman iteraation jälkeen malli oli valmis. Tämän jälkeen suunnitelma lähtee amiksen pojille koneistettavaksi. Jäämme odottamaan lopputulosta…

To be continued…

4 tykkäystä

Ihan tuli rojektin maku suuhun lukiessa :cowboy_hat_face:

Amiksen konepajan oppilastöiden hinnasto kiinnostaa :thinking:

Nyt on sitä kunnon rojektia!
Omat kokemukset amiksen töistä kyl suht kovat. Tilasin joskus kerrostalon vanhaan ovipuhelimeen uuden naamataulun kun uusia ei enää mistään saanut. Menin noutamaan niin pojat sanoi että laserleikkuri ei toiminu niin tekivät sitten rälläkällä. Oli aika rajun näkönen peltilätkä.

2 tykkäystä

Hintaa tulee reilu kolme tupakkiaskia eli kolmisen kymppiä. CAD piirustus on työstetty viimeisen päälle leikkuukuvana ja mallina, joten toivon että menee jollekin taidokkaalle oppilaalle tehtäväksi :salutsmoker:

1 tykkäys