Kiertotalouden uhri: Pole Taival

Tuli tartuttua naapurikunnan pajan tuotokseen ehkä hieman nopeilla liikkeillä, mutta miksipä ei.

Kyseessähän on varmasti kaikille tuttu Pole Taival ja tämähän on runkosetti alla olevin komponentein.

Runko: Taival XL Velvet Black
Keula: Lyrik Select 150mm
Headset: Cane Creek 40-series
Tolppa: Bike Yoke Revive 160mm
Hinta: 1299,99€

Tarkoitus olisi rakennella 29" kiekoilla setti.

Muutama vuosi menny kaikenlaisien jarruihin liittyvien ongelmien parissa niin tällä kertaa tehdään kunnolla tähän liittyvät palikat eli jarrut hankin varmasti uusina. Voimansiirto mahdollisesti uutena, ellei jotain hyvää (Shimano) settiä tule vastaan. Muut kilkkeet ja palikat varmastikkin tulee keräiltyä sieltä täältä, katsellaan mitä tulee vastaan.
Tolpan pituus hieman mietityttää mutta jos mahdollista runkoa noutaessa on, niin voisi tiedustella onko tuo sopiva minulle ja onnistuisiko vaihto pidempään jos tarvis.

Melko hillityllä budjetillä koitan mennä mistä syystä käytettyjä suosin, ehkä joku ujo kiertotalouden kannattaminenkin on mielessä näiden kanssa kun käytettynä on myynnissä varsin käypää tavaraa.

Tarkoitus olisi tosiaan myydä 2016 mallin YT Capra pois ja käyttää siitä saadut kolikot tämän pyörän palikoihin, tulevaisuudessa ostella DH mylly HT rinnalle.

4 tykkäystä

Kiekot löytyi omalta kylältä käytettynä, 29" 28mm sisäleveydellä olevat Orbean mukana olleet alut, mukana myös 180mm levyt ja 51t 11s sunracen pakka.
Levyt vaihtuu 203mm ja pakka jää käyttöön, oli varsin hyvässä kunnossa koko setti.

Toissa päivänä pistin illasta Polelle viestiä dropperia koskien ja sainkin eilen sähköpostia ja soittoa perään koskien tuota dropperin pituutta ja tultiin tulokseen että tuo 160mm tulee mukaan. Hain pyörän iltapäivästä Polelta ja koko homma toimi kyllä todella hyvin ihan kaikkineen aspan nopeutta ja avuliaisuutta myöten.

Kokonaisuudessa toimitukseen meni 8 päivää, eihän tällä nyt kiire ole kun loppuja palikoita ei vielä ole mutta onhan tuo mukava saada kotia.
Yllätyksenä dopperin mukana tuli liipasin, vaijeri ja kuori, todella posiitivinen juttu.
Yleisestikkin paketointi oli todella hyvä jos ajattelee että tämä lähetettäisiin pidemmälle postitse. Mukana tulevat hilppeet (läpivientikumit yms…) ovat laadukasta ja kaikkea on tarpeeksi, mitä nyt tietenkin voi olettaa tässä hinnassa.

Runko on siisti saumoista ja muutenkin virheetön. Muutama huomio oli maaleissa, taka-akselin kohdalla mihin korvake tulee on jäänyt kerros hieman ohueksi ja satulaputken takaosassa on pieni alue missä jotain hiertymää, voi olla ihan likaakin. Ei haittaa itseäni nämä.

1 tykkäys

Tämäkin pyörä tuli “valmiiksi”.

Luetellaanpas palikat tähän alle:

 • Runko: Pole Taival XL
 • Keula: Rockshox Lyrik Select 150mm
 • Dropperi: BikeYoke Revive 160mm
 • Dopperin liipasin: BikeYoke
 • Kiekot: Orbea jotkut… 29" Boost 28mm sisäleveys
 • Jarrut: Shimano XT BR M8120 + SM-RT70 203mm, Resin palat mitkä tulivat mukana.
 • Vaihtaja: Shimano Deore RD-M5100 11s
 • Pakka: Shimano Deore CS-M5100 11-51t
 • Vaihdeliipasin: XT Linkglide SL-M8130 → Deore SL-M5100-I I-Spec-EV
 • Kammet: Shimano Deore FC-M5100 10/11s 170mm
 • Polkimet: Crankbrothers Stamp 2 Platform, Large
 • BB: Shimano Deore BB52
 • Tupit: Ergon GA2 Fat
 • Satula: Ergon SM Enduro Comp M/L
 • Tolpan panta: Hope
 • Ohjaustanko: Kannutettu Raceface(?) 800mm olisko 20mm vai 30mm risellä
 • Stemmi: RaceFace Atlas
 • Rengastus: Schwalbe Ice Spiker Pro 29x2.25"

Käytettynä tuli siis kiekot, stemmi, tanko ja eturapis. Voimansiirtoa meinasin fillaritorista ostella mutta mielenterveyden kannalta päätin hankkia uutena välttyäkseni isommilta ongelmilta, tiedä sitten…

Kiekkojen mukana tuli sunracen 11-51t pakka, ajettu kuulemma n. 700km. En saanut vaihteita jiiriin tällä pakalla mitenkään, foorumeita lueskellen tulin päätelmään että paskaa kaikki paitsi kalastuskaupan tuotteet ja tilasin tuon shimanon limpun ja ongelmat olivat ohitse.

Mitäs muuta… Käpy piti hakata vasaralla ja työlästä oli… niin työkalunhan siis ostin myös mutta olivat unohtaneet sen tilauksesta ja tilalla oli suoralle putkelle crown racen asennustyökalu, kiitos.
Jarrut tulivat OEM pusseissa (kuten vaihtajakin…) ja pusseista puuttui nuo letkun päihin menevät insertit, mikä se nippa nyt onkaan, no näitä on nyt tilattu kiinasta rekallinen ja tähän hätään kaverilta näitä onneksi löytyi.

Ainiin, BB minkä tilasin (Shimano XT BB-MT800 Hollowtech II Bottom Bracket BSA | Bike-Discount) on jotain perkeleen välimallia kooltaan ja edes paikallisesta shimano myymälästä ei tuolle löytynyt sopivaa työkalua tai sovitinta kiristystä varten, no huollolla oli mutta eivät halunneet luopua.
Tilasin siis työkalun (Shimano Bottom Bracket Adapter Tool TL-FC32 Hollowtech II Tools - Bottom Bracket | Bike-Discount) mutta unohdin lukea präntit, tarvitsee 3e sovittimen.
Ostin sitten kokonaan uuden, tuon BB52 kivijlasta ja asentelin onnellisena. Vitutti silti.

Pyörän kasailu olisi varmasti helvetisti mukavampaa kun olisi A) Tilat B) Tilat C) Työkalut valmiina ja D) Tilat. Hemmetin ahdasta pienessä huoneessa huonolla ilmanvaihdolla hikoilla pyörää läjään mutta näillä mennään kun parempaan ei ole varaa.

Yhden n. 9km lenkin ajelin urbaanissa ympäristössä ja voi jeesus mikä mylly, aivan helvetin hauska laitos. Menee kuin juna ja vauhdin saaminen verrattuna täpäriin kyllä aivan toista luokkaa. Onnistunut sijoitus ainakin näillä fiiliksillä, nyt vain lampun valossa tykittämään lumisia metsiä ja odottelemaan kevättä.

Tuli muuten mieleen että tästä showsta olisi saanut törkeen hyvän 3-4 päivää pitkän streamin tai video sarjan useampana jaksona Youtubeen. Ehkäpä seuraavan pyörän kohdalla tämän voisi toteuttaa. Kiitos jos jaksoit lukea, päivittelen tänne muutoksia mitä tulee mahdollisesti tehty, ainakin Chargerin päivitys olisi kiikarissa jossain vaiheessa.
Sain valituksia polkimien väärästä asennosta, en välitä mielipiteistä tai säännöistä, rebel jne.

4 tykkäystä

Jos vipu on todella mallia linkglide, niin sen ei pitäisi käydä ristiin aiemman hyperglide systeemin kanssa. Saattas osittain selittää tuota huonoa säädettävyyttä Sunracen pakan kanssa.

1 tykkäys

Juu linkglide kyseessä, tämäpä selittää myös miksi shimanon pakan kanssa kaikki meni minttiin heti, linkglidea kun on.

Oho, en ees tienny että linkglide on olemassa. Shimanon omien dokkareiden mukaan vipu-vaihtaja-pakka combo ei ole yhteensopiva normi 11 vaihteisten kanssa, internet väittää että vipu+pakka riittää, vaihtajat kävis ristiin. Sekavaa.

Ai nii pyörä on hieno, varmaan todellinen jyrä tossa koossa. :smiley: 29 kiekotkin näyttää pieniltä.

1 tykkäys

Onhän tämä osien sekavuus ja erilaisten yhteensopivuuksien olemattomuus ollut jo tiedossa ajat ja luulin että jotenkin olisi kartalla näistä, mutta ei, sieltä yllätti taas yksi erikoisuus :smiley:

Tälle projektille tuli muuten hintaa jotain 2400-2600e välistä, jos jotakuta kiinnostaa mitä tämmönen sekoilu yleensä maksaa.

M5100 takapakka ei itseasiassa oo linkglide, -30 päätteiset ilmeisesti Linkglideä.

No ei olekkaan :man_facepalming: Katsoin Shimanon sivuilta että linkglide luki tiedoissa, se oli ketjulle. Vaihteet silti toimivat tällä pakalla :thinking:

Sekavaa, tai ei jos osaa lukea. Vaihteet siis toimivat kun huoltotelineellä testasin, en ajossa, eli mahdollisesti huonoa vaihtoa tiedossa…

Hohhoijaa, pitääpä varmaan katsella toinen liipasin ettei tarvitse repiä pelihousuja metsässä kun rutisee.

Voihan se olla että jollain tuurilla toimiikin nyk. Yhdistelmä tiettyyn pisteeseen asti. Ehkä jää parempi maku suuhun jos vaihtaa sen vivun ennen isompia ajorupeamia🫶🏻

Laittelin vivun tilaukseen, jääpähän sunrace pakka ylimääräiseksi jos tilaa toiset kiekot jossain vaiheessa ja nämä nykyiset jää talveksi käyttöön.

Nyt kun sellasta ei oo tarvinnu hetkeen tehdä niin voin kertoa että vuosien päästä on mukava ilolla muistella aikoja kun kasaili pyöriä hirveällä tohinalla jossain yksiön nurkassa keskellä yötä perse hiessä.

1 tykkäys

Hieno laite ja arvostan kun naksuvat, raksuvat ja toppaavat laitteet on Simon Kala ja Vieheestä. vaikka vähän Glid standardi jumppaa onkin

1 tykkäys

Rutinat ja narinat hävisi hus tukasta helvettihin ku vaihdoin eilen saapuneen Deore SL-M5100-I liipasimen ja oikein Shimano merkkisen ketjusen aiemmin mainittujen tilalle.

Heti kyllä huomasi että ei ole yhtä laadukkaan tuntuinen tuo M5100 vipu, ei yllätä sinäänsä kun hintaakin vain puolet tuosta XT vivusta. Kyllähän nuo vaihteet vaihtui kun vajaan 20km lenkin heitin pyörällä mutta kevyttä ääntelyä oli havaittavissa.

Kaippa tämä onyt sitten “valmis”.
Tai no, kunhan Ass Saversin uus eturapis tulee. Tuo Mudhugger tuntui liian överiltä tähän.

Päivittelen ketjua jos jotain ajatuksia tai mietteitä tästä tulee kunhan saa lisää ajoa alle. Kait tässä jo jotain osa päivityksiäkin voi alkaa miettimään :skull: