Bikecheck: Santa Cruz Hightower 2 AL (framesetistä)

No… tää tuli puskista itellenikin kun olin just virittäytynyt odottelemaan Honzo ESD:n runkosettiä.

Kuten ESD:n triidissä oli vähän puhetta niin rungon lisäksi tallissa oli keula ja kiekot 29er-hommiin.


No sitten selasin internettiä ja törmäsin johonkin mitä ei oikein osannut ohittaa - tommonen Santiksen runko ja ihan käypäiseen hintaan - aleprossa oli yli 30% ja silloin myö, ystävät hyvät, kaivetaan lompakosta pinkka ja avataan setelirulla.

Jarrutkin oli tallissa, joten piti keksiä loput osat ja ESD-triidin innoittamana laitoin koriin: Deore-takahäkin,
XT-vivun,
(halvimmat) stylo-kammet ja
Cane Creekin 40-sarjan IS laakerin.

Sitten odotin kaikkea saapuvaksi, unohdin että keula on 130mm ja tilasin uuden debonair-ruodon 150mm mitassa, ja sitten luin että plussilla ajaessa HT tykkäisi 160mm keulasta. Tai sen keskiö tykkäis. No nyt on 150mm ja 29erit alla ja so not.

Runkosetti tuli Foxin DPS-iskarilla. Ihan jeppis ainakin ensilenkkien perusteella. Vaihteet sain menemään ihan ok säätöihin ja koska Cruzin vaijerikujitukset oli ihan hirveät, niin alkuun meni vanhan pyörän mitoista liian lyhyt takajarruletku rungon sisältä jääden näkyviin tangon päästä max. 15cm. Kuitenkin niin, että ihan paskat housussa piti kokeilla.

Sitten keksin Jagwiren keltaiset jarruletkut ja nyt sininen runko kruunattiin ruotsalaisittain keltaisella. Tupit ja flätit pitäis varmaan olla kans.

Keulan paineet on vähän auki vielä, tosi pomppiva peli mutta vähän kovempaa pitäisi päästä. En usko että odotukset olisi yhtään liian korkealla pyörän suhteen. Säätöjä pitää vaan hakea.

Joka tapauksessa, tässä mun eka bikechecki. Oon aina halunnut tehdä bikecheckin ja nyt kun “tein” pyörän, niin se on ilo kaiketi toteuttaa.

Tähän mennessä paljolti 27.5"+ kampetta ollut alla niin onhan tää 29er erikoinen menijä kivikkorännissä ja -mäessä.

Päivityslistalla olisi vähän leveämmät kehät. 25mm sisäleveys on karvan vähän 2.5" kumeille. Edessä DHF ja takana HRII

Oks paha?

9 tykkäystä

Kova peli!!

Keulaan vaan reilut paineet ja voi aloittaa vaikka yhdellä tokenilla. Sägiä jos haluaa käyttää indikaattorina niin 15-20% on tosi hyvä. Tokeneita vasta, jos reiluillakin paineilla pohjailee. Pyörä pysyy energisenä ja vauhtia tulee lisää!

Suosittelevat sitä 30% sägiä noihin deboneihin. Tossa on nyt c1 malli, eli vähän tukevampi alusta muutenkin. Nyt ollaan liikkeellä ilman tokeneita, mutta lisätään jos ajotuntuma ei muuten tokene.

Niin suositellaan ja taulukoissa on aina aika matalat paineet. 30% sägi on kuitenkin tosi paljon 150mm keulaan. Jos keula tuntuu pomppivalta ja kovempaa pitäis päästä, kannattaa unohtaa suositukset ja pistää lisää painetta! Tokenit ei lisää kuin loppupään kovuutta, joten lisäämällä tokeneita jo isoon sägiin, varsinkin polkuajossa keula muuttuu vielä kuolleemmaksi.

veli mä vannon

Propsit veli.

Kattelin tota pyörää äsken uudestaan ja totesin et ei se voi olla 150mm ruodolla. No, mitta käteen ja siinähän se seisoo: 160mm. Tsekkasin tilauskuitin ja näinhän se tosiaan on. 160mm lukee kuitissakin. En tiedä enää mistään mitään. Onnekkain onneton sattuma koskaan. Siellä on 120 psi lähtötilanne seuraavalle lenkille, riittäskö?

Nii, nythän toi sittenkin syö flippi yläasennossa 27+ kiekot. Pitää tyypätä märässä juurakossa heti tänään. Bronsonin kiekkosetti ihan vertailun nimissä alle.

Hyvä rojekti! 27+ jälkeen normicore 29 tuntuu kyl hassulta äkkiseltään mut se 29 rullaavuus on dreams!

Juu jos kiireellä laittaa niin saattaa hermot kiristyä tämän suhteen.

Itselläkin on vahingon kautta keulalla mittaa tuo 160, ajan 29-kiekoilla eikä pahemmin valittamista ole. Sen sijaan Cruzin ohjeistus iskarin paineille on mielestäni vähän alakanttiin tai sitten vaaka näyttää väärin, eli pikkasen hieman enemmän sai laittaa jotta meno tuntuu luontevammalta, vaikkei pahoja pohjauksia tullutkaan.

Mua on nyt häirinnyt se ettei HT oikein lähde laukalle, epäilin myös että vaaka huijaisi koska keula meni aika kovaksi. Päädyin laittamaan takaiskariin vähän löysempää painetta seuraavalle vedolle.

Tyyppäsin pyörää plussakumeilla eikä sen kulku muuttunut Bronsonmaiseksi sillä pelillä. Hankala sanoa missä tökkii.

Kiinnostaa mitä meinaat, että ei lähde laukalle? Ja mitä meinaat, bronsonimaisuudrella? Ja mikä on pyörän käyttötarkoitus??

Oon siis ajanut Bronsonilla aiemmin ja siitä tää SC:n fanitus on lähtenyt. Hightower jäi kutkuttelemaan ku tyyppasin sitä Larun pyörässä samalla keikauksella ku Bronsonia olin ostamassa. Myyjä sano silloin että uusi HT olis tosi hyvä ja häntä kiinnostaa se varsinkin, kun syö molemmat kiekot.

No Bronsonilla kun lähdetään “laukalle” niin pyörä sanallasanoen lentää - siinä juurten, kivien ja muiden pattien päällä. Se ei käy kovin syvällä pohjalla uimassa ja hankaamassa esteisiin vauhtia pois. Kiihtyy todella hyvin vähällä polkemisella sellaiseen “laukkaan”, missä voi sitten nauttia kyydistä ja ohjata, eikä oikeastaan jännitä yhtään. Voi vaan painaa. Bronson on ollut ihan ykkönen Puijon ja Jynkänvuoren jyrkemmissä ja kivikkoisemmissa paikoissa.

Bronsonmaisuus tässä suhdassa erityisesti tarkoitti sitä, että pyörällä pitäisi samoilla kiekoilla päästä vähän samanlaiseen ajokokemukseen ja -tuntumaan, koska kiekot tismalleen samat. Keulassa joustoa saman verran, perässä ero 10mm. Tuntuu hurjalta erolta noihin määriin nähden. Vauhti vaan lässähtää ja pyörä vaatii paljon enemmän polkemista sen ylläpitämiseksi.

Ootin HT:lta jotain samankaltaisuutta. Polulla ja ylämäissä se on Bronsoniin verrattuna ehkä asteen- pari varmempi etenemään ja tykkään erityisesti nousukyvystä. Mutta nousun jälkeen pitää päästä alamäkeen - täysillä. Ja nyt HT tuntuu sakkaavan siinä miten vauhtia kerääntyy.

Ajelen pääasiassa trailia ja “enskaa”, mitä se nyt enää tarkottaakaan.